Промотиране на събитие чрез FACEBOOK Events

 

iLG1

Сигурно вече съм ви проглушил ушите с тази моя прословута презентация идната събота.  Обаче от личен опит знам, че ако не им се напомня редовно – хората забравят. И пропускат неща, за които после съжаляват. (На мен самият ми се е случвало не веднъж и дваж да пропусна важно събитие, просто защото никой не се е сетил да ми напомни навреме…)

Затова днес пак ще ви припомня – в събота можете да присъствате (напълно безплатно) на едва втората в България презентация на iLearning Global.

Но освен да ви припомня, реших и да споделя с вас впечатленията си (а и очакванията) от промотирането на въпросното събитие чрез услугата Events (Събития) на социалната мрежа FACEBOOK.

За да създадете ново събитие, първо трябва да имате вече създаден профил в самия Facebook, разбира се.

От там нататък нещата не са чак толкова сложни. Кликвате на иконката (обикновено е в долния ляв ъгъл на екрана и прилича на лист от календар с червена ивица) за Събития и след това на бутона „+Създай събитие“.

ilg5Как и какво да напишете в полетата по-горе не смятам да обяснявам в подробности. Всеки поне средно-интелигентен човек би се справил без затруднения, а за читателите на Блогатство.ком това е повече от сигурно. (Самият факт, че четете този блог автоматично ви издига доста над средното ниво на интелигентност) . 😉

Към всяко събитие можете да добавяте връзки (не за обувки, а т.нар. линкове), снимки и дори видео. Аз – като човек максималист – добавих по няколко и от трите вида…

iLG2Най-ценното обаче е, чрез този компонент можете лесно да поканите на вашето събитие всичките си (или само определени) приятели във Фейсбук.

(Ако не сте отшелник и имате доста контакти във Facebook-групата си – тази възможност никак не е за подценяване!)

Съответно, вашите приятели ще получат поканата във вида, който сте избрали (стандартна покана за събитието с линк към страницата му или лично добавен от вас текст – първото става доста по-бързичко). И след това ще имат възможност да изберат една от трите опции:

Ще присъствам

Може би ще посетя

Няма да присъствам

Но е напълно възможно (и нормално) някои от хората да ви отговорят, че няма да присъстват (въпреки, че физически ще им е възможно) просто защото събитието не представлява интерес. Или пък имат други планове за деня…

В моя конкретен случай (към момента) 104 души са отговорили, че няма да посетят презентацията. 43-ма още се колебаят – предполагам, че повечето от тях са зодия „Везни“;-) – а цели 126 човека още не са отговорили. Което обикновено означава или че не са влизали наскоро във Фейсбук профила си… или че не обръщат внимание на никакви покани за каквото и да е. (Има и трета възможност – да ме игнорират по някаква си своя причина. И това се случва – все пак човек не може да е симпатичен на всички!)

iLG3Информацията за това колко човека – и кои точно – са изявили желанието си да посетят вашето събитие е може би най-ценната.

Понякога – ако отделите достатъчно време, за да проучите задълбочено какво е общото между всички тези хора – това може да бъде и много ценна маркетингова информация. (Или пък повод за скандали – ако решите да се разсърдите на някой приятел, че ви е обещал да дойде, но е забравил). 😀

Тук искам да обърна специално внимание на един много важен факт:

Хората в този списък просто са написали, че имат желание да присъстват. Това не значи непременно, че ще успеят да дойдат на вашето събитие!

В живота се случват непредвидени обстоятелства, а се случва и човек просто да забрави. Затова ви съветвам по-честичко да им напомняте – особено с приближаването на заветната дата – дори и с риск да им досадите!

Никога не бива да разчитате, че 100% от хората, които са ви казали „да“ наистина ще са в залата. Имам известен опит с това и бих казал, че дори и 30-40% от обещалите да се появят – това си е успех.

В конкретният случай, за iLG презентацията в събота са се записали 28 посетители. Седем от тях (включително и моя милост) всъщност са участници в самото събитие. Дори и само 7-8 от останалите 21 да се появят в „Арена ди Сердика“ – ще знам, че усилията ми да промотирам това събитие чрез Фейсбук не са били напразни.iLG4

И накрая  – едно чистосърдечно признание. Facebook ви дава възможност да създадете и реклама на вашето събитие. Имам предвид рекламен банер, който ще бъде показван само в рамките на самия Facebook. Този банер може да съдържа както текст, така и картинка и когато се кликне върху което и да е от двете – посетителят бива препращан директно на Facebook-страницата на самото събитие.

Нещо повече. Имате възможност да контролирате на кои точно – от стотиците хиляди членове на Facebook мрежата – да се показва вашата реклама.

Можете да избирате по пол, възраст, държава, образование, работа, интереси, ключови думи… и още няколко признака. Изключително полезна опция!

Стигнахме и до признанието ми: моята реклама беше, меко казано, не много успешна… 🙁

Реших да платя не за импресии, а за клик. И за близо седмица по-малко от 20 души са я намерили за достатъчно интересна, за да кликнат върху нея…

Разбира се – като за първи опит – и това не е чак толкова зле. А и да се създават ефективни реклами си е истинско изкуство. В което очевидно имам много още да уча. Но това също не е негативен факт – а само ново поле за развитие! 🙂

Можех да напиша този текст и след като отмине съботната презентация. За да ви кажа точните цифри на присъствалите, а не да гадая. Но реших, че „така и баба знае“. И че на мен самият ще ми е по-интересно да дам някак си предварителни прогнози…

Всъщност, прогнозата ми е само една:

КОЙТО ПРОПУСНЕ И ВТОРАТА iLearning Global ПРЕЗЕНТАЦИЯ ТАЗИ СЪБОТА – ДА СЕ СЪРДИ САМ НА СЕБЕ СИ! 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

3 коментара за “Промотиране на събитие чрез FACEBOOK Events”

  1. Благодаря, това е много ценна информация за мене!
    Вече приложих на практика горното…

    Поздрави,
    Иван Г

  2. Методи каза:

    А защо когато се създаде ивент не от профил а от страница, /да кажем fb страница на някое заведение/ не могат да се канят феновете на страницата, а само личните приятели на създателя на ивента

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes