Вдъхновяващата история на един salesman

 

door-to-door Филмите по действителен случай винаги са ми били интересни. Едно е да се впечатляваш от измислени истории, а съвсем друго – да се вдъхновяваш от съдбата на реални хора и реални събития.

Door to Door (не съм сигурен дали на български беше преведен като „От врата на врата“, но със сигурност е излъчван по нашия телевизионен ефир) е точно такъв филм. Той разказва истинската история на един необикновен продавач (не случайно оставих в заглавието оригиналното salesman, тъй като в случая става въпрос по-скоро не за продавач в магазин, примерно, а по-скоро за това, което ние наричаме амбулантен търговец или дистрибутор). Уилиам (Бил) Портър – представител на компанията Watkins. Още от далечната 1950 (когато е бил на 18-19 години). Но и – хванете се здраво, за да не паднете – чак до ден-днешен…когато е вече на 76 години! (Не вярвате ли?! Погледнете тогава неговия уебсайт и ще се убедите сами).  А ето и цитат от неговите собствени думи в същия този сайт:

Както сигурно знаете, имам церебрална парализа. „Светът“ ми каза, че никога няма да мога да си изкарвам прехраната сам, но майка ми ми каза, че ще мога, а баща ми ми каза, че съм длъжен да го направя. И аз го сторих, та чак до ден-днешен. НЕ СЪМ умрял (въпреки, че хората продължават да говорят такива работи), но вече съм на 76. Въпреки, че физическата ми активност е намаляла, все още се обаждам по телефона на дългогодишните си клиенти – за да  приемам поръчките им, а и да съм в крак с това какви са новите неща в живота им…

Още не сте убедени, че това е един наистина необикновен salesman?! А за колко продавачи сте срещали самостоятелна статия в Wikipedia?! Едва ли са много… (Между другото, учудващо е, че не открих никаква информация за Бил Портър на български език. И затова и се заех да поправя тази несправедливост).

През 50-те години на миналия век в Америка е пълно с“амбулантни търговци“ – тези, които чукат на вратата на хорските домове и им предлагат стоката си. Заплащането е на процент и ако не си добър продавач – оставаш гладен. Ако не сте се занимавали с продажби (а и дори да сте), сигурно си мислите, че това е талант. Изкуство, което е присъщо само на определена категория хора. А останалите се оправдават с думи като „аз не ставам за търговец, това не ми е в кръвта“ и други удобни извинения…

Чуйте накратко историята на Бил Портър и си помислете още веднъж дали е точно така.

Бил Портър днес

Бил Портър днес

Както вече разбрахте, Бил се ражда с тежък здравословен проблем – церебрална парализа. Има несъразмерна глава и уши, които могат да бъдат сравнявани само със същите атрибути на учителят Йода от междузвездни войни. Картинката се допълва от очила с дебел диоптър, олигофренска (но само на пръв поглед) усмивка, почти неразбираемо мрънкане вместо говор и смешна прегърбена походка (заради проблемите с гръбнака).

Тук е мястото да отбележа, че ролята на Били във филма се изпълнява от блестящият Уилям Мейси (William H. Macy), който сме гледали в много други филми, но обикновено във второстепенни роли. Тук той развихря своя талант на пълни обороти (а освен това е и един от сценаристите на филма). Партнират му още куп брилянтни актьори, сред които се открояват моята любимка Хелън Мирън (Helen Mirren) и не по-малко талантливите Кира Седжуик (Kyra Sedgwick) и Кати Бейкър (Kathy Baker).

У. Мейси в ролята на Бил

У. Мейси в ролята на Бил

Но да се върнем на Били и неговия образ в очите на околните. Не е тайна, че не само у нас хората с увреждания не получават винаги полагащото им се уважение, а напротив – често стават обект на жестоки подигравки, присмех и  психически, а нерядко и физически тормоз. Бил Портър е изпитал всичко това на гърба си.  И въпреки това – отказва да се примири с отредената му роля на инвалид, който не може да се грижи сам за себе си и не може да бъде за околните нищо друго, освен тежко бреме.

Отказва и да получава социални помощи (които му се полагат по закон като инвалид), а вместо това решава да си намери работа. Бащата на били е бил добър търговец и не е чудно, че юношата избира същата професия. Не е учудващо и че първият началник-отдел от компанията Watkins, пред когото Били се явява на интервю, се чуди как да обясни на този странен кандидат за работа, че е немислимо да го назначи.

Получил любезен отказ, Били се затътря с отчаяние към изхода, но точно тогава си спомня думите, с които майка му непрестанно го насърчава:  „Търпение и постоянство!“. И се връща отново в кабинета на началника и му прави предложение, което е по-необичайно дори от неговия външен вид. Да му дадат най-лошия си район за продажби, поне за един месец.

Останалото е история. А и все пак не бих искал да ви преразказвам целия филм.

Но все пак, заслужавате едно кратко превю (понеже вграждането на този клип не е разрешено, ще ви дам само директен линк към него в YouTube).

clipboard011

Хелън Мирън и Уилиам Мейси в сцена от филма

Филмът може да бъде намерен лесно в торентите и ви уверявам, че си заслужава да се гледа!

Даже много повече от веднъж…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

7 коментара за “Вдъхновяващата история на един salesman”

 1. Bunny каза:

  Актьорът е перфектен за ролята! 🙂

 2. магда каза:

  как може да се изегли на торент?!? къде да се търси, моял ако има линк дайте, стана ми мног интересен този филм… ей такива хора са номер 1!!!

 3. Магда, имаш поща! 😉

 4. […] И преди съм попадал на блогове на бебета – създадени разбира се от техните родители (и бебетата и блоговете им). Винаги съм си мислил, че такива сайтове са интересни само за най-близките роднини на семейството и за шепа близки приятели. А ето че сам се опровергах – нито съм родина на въпросното семейство, нито имам честта да ги познавам. Просто попаднах на блога на техния (съвсем) малък син…но както неведнъж съм казвал – няма “случайни” неща. Едно нещо винаги води до друго нещо и така неусетно се стига и до най-главното, най-важното и най-същественото. (Ако проявим търпение и постоянство). […]

 5. getcov_P каза:

  от кой торент мога да го изтегля ???

 6. @getcov_P
  Аз го намерих в един Пиратски Залив… 😉
  (със субтитри на английски)

 7. adin каза:

  Гледах филма (нощес го даваха по нова тв). Много силен филм и много вдъхновяващ.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes