Да се изправиш срещу великани…

 

200px-facing_the_giantsразсъждения за филма Facing The Giants и уроците в него
Филмите със спортна тематика винаги са вдъхновяващи. Особено добрите (а този е точно такъв, поне според мен). На пръв поглед историята е позната. Гимназиален отбор по (американски) футбол, който никога не е печелил нищо. Треньор, който всички смятат за посредствен. Проблеми в личния живот. Липса на уважение, на признание…липс на дух на победители. (Всеки футболен треньор в България трябва да прожектира този филм на питомците си поне веднъж седмично – щото всеки наш отбор не е на много по-различно дередже).
Фабулата също е лесно предвидима – треньорът изведнъж става нов човек и превръща отбора от лузъри (много ме кефи английския термин underdogs и обещавам скоро да напиша нещо специално по темата) в победители. Познато, нали?

И въпреки това – филмът си заслужава. Без да блести с холивудски знаменитости или специални ефекти, той е направен доста прилично и със сигурност ще е приятен за гледане от цялото семейство. Ако децата ви спортуват – този филм със сигурност ще ги вдъхнови. (А нима целта на всяко изкуство не е точно това – да ни вдъхновява?!). Дори и да не се изявени атлети – този филм ще им хареса. Той ще се хареса не само на децата – всеки може да открие в него по нещо за себе си.
Защото всеки от нас се изправя срещу гиганти. (Обърнете внимание, че английският глагол facing всъщност означава да се изправиш „лице в лице“). И всеки се е чувствал малък, слаб и неуверен. Също като един дребен евреин, останал в историята под името Давид. Малко след като побеждава своя великан – Голиат – той всъщност става и Цар Давид, но за жалост по това време не е имало кой да филмира събитието…
Facing The Giants наистина е филм, който ще ви накара да се почувствате по-силни. И наистина ще ви вдъхнови. Ако не вярвате – вижте откъса по-долу! Всъщност, аз самият потърсих филма и го гледах точно в резултат на това че първо бях видял тази знаменита сцена. Но във филма има много повече. Честна пионерска!
На български (ако не бъркам) е преведен като „Срещу гигантите“ и все още може да се намери в някои видеотеки. Или на други места… 😉
Пожелавам ви приятно гледане! Може и повече от веднъж…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes